سبوس در طی فرآیندهای صورت گرفته بر روی گندم، برنج، جو یا ذرت به دست می آید. سبوس را میتوان در طرح و نوع به سه دسته سبوس گندم و سبوس جو و سبوس برنج تقسیم بندی کرد. سبوس گندم علاوه بر سایر ترکیبات با ارزش مانند جوانه گندم و گندم شکسته به عنوان عمده فرآورده باقی مانده گندم است. سبوس گندم طی زمان فرآوری نسبت وزن آن به گندم آسیاب شده حدود 25٪ است.
ساختار سبوس
سبوس به عنوان یکی از محصولات جانبی فرایند آسیاب گندم، شامل همه ساختارهای خارجی دانه گندم (پوسته) و لایه آلرون میباشد. سبوس دارای مقدار زیادی فیبرهای رژیمی محلول و نامحلول میباشد. علاوه بر فیبر، مقدار قابل توجهی اسیدهای چرب، نشاسته، پروتیین، ویتامین و عناصر معدنی را داراست. علیرغم مزایا و ارزش غذایی که سبوس غلات دارند، کاربرد آنها در محصولات غذایی به دلیل دارا بودن فایتیک اسید محدود میگردد. فایتیک اسید به عنوان یک ترکیب ضد تغذیه ای در سبوس غلات، حبوبات و برخی دیگر از دانه ها شناخته شده است.
چرا باید از سبوس ها در برنامه غذایی استفاده کرد؟
تقریبا اکثر پزشکان و متخصصان تغذیه، مصرف سبوس را به مردم توصیه میکنند. سبوس از مواد غذایی مفید برای بدن است که تاثیرات منحصر به فردی در سلامتی فرد مصرفکننده دارد. برای بهرهمندی از این خواص و فواید، باید از سبوس به طور منظم در رژیم غذایی خود استفاده کنید.